Zuid-Amerika is een veelbelovende markt voor zonne-energie. De landen zijn letterlijk enorm groot. De vraag naar stroom is gigantisch. Daar lijkt zonne-energie een geschikt antwoord op te zijn. Maar, de markt zit echter niet zo makkelijk in elkaar. De landen kennen namelijk niet de genereuze subsidies als bijvoorbeeld die in Duitsland, De VS, Japan en China. Grootschalige projecten zijn daarom lastiger te financieren.

Gigantische wereldwijde groei

De globale zonne-energie industrie groeide de afgelopen jaren gigantisch, vooral door het promoten van een gewenste duurzame toekomst. De wil om de CO2 uitstoot te reduceren leidde tot een sterke toename van innovaties en investeringen. Met steun van overheden in de vorm van subsidies werden er in korte tijd o.a. grote zonne-energie parken aangelegd.

Zonne-energie werd in een korte tijd booming business.

Maar, wat als de overheid weinig of geen subsidies uitkeert?

“Ongesubsidieerde marketen groeien in plaats van exploderen’’ zegt Adam James, een solar analist bij GTM Research.

Het gebrek aan subsidies heeft de internationale energiebedrijven er niet van weerhouden om zich in Zuid-Amerika te vestigen. Het zijn multinationals die opzoek gaan naar een succesformule waar geen subsidies voor nodig zijn. Dit is een slimme zet om op de concurrenten voor te blijven.

Uiteraard zal de markt minder snel groeien, en zijn veel investeringen nodig. Grootschalige projecten zijn afhankelijk van internationale ontwikkelingsbanken en investeerders. Maar, er is momenteel wel sprake van een stabiele groei.

Bedrijven die wel afhankelijk zijn van subsidies komen makkelijker voor een verassing te staan, wanneer de politiek van mening veranderd. Waardoor ze soms met een grote hoeveelheid onverkochte goederen komen te zitten, die voor een veel lagere prijs gedumpt moeten worden.

Zuid-Amerika

“Er wordt verwacht dat Zuid-Amerika 724 megawatts aan zonne-panelen zal installeren in 2014” zegt Shayle Kann, GTM’s senior vice president of research.

Zuid-Amerika heeft 3 grote potentiële markten: Brazilie, Chili en Mexico. Over het algemeen zijn de kosten van stroom hoog, en is er de wens om goedkoper energie te produceren. Deze overheden promoten zonne-energie momenteel nog op een hele kleine schaal. In de toekomst zal dit steeds een grotere rol gaan spelen.

 

Berichten