De Amerikaanse marine is een grote fan van het produceren van zonne-energie in de ruimte. Het grootste voordeel hiervan is dat deze energie naar moeilijke bereikbare locaties kan worden overgebracht. De technologie voor de transmissie is bijna rond.

Zodra de technologie beschikbaar is, zal het ontvangen van ruimte zonne-energie net zo makkelijk zijn als het opzetten van een mobiele ontvanger. Waardoor het de ideale mobiele bron van energie voor de Amerikaanse marine kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan schepen die zich midden op de oceaan bevinden.

De Amerikaanse Marine wil onafhankelijk van fossiele brandstoffen worden. De marine heeft de afgelopen jaren al behoorlijk veel geïnvesteerd in biobrandstoffen en zonnepanelen.

Daarnaast zijn er ook al mogelijkheden om mariniers uit te rusten met vesten die zonne-energie produceren.

Logistiek is vaak een lastig punt in gebieden van conflict. Het aanvoeren van een nieuwe voorraad brandstoffen is naast een kostbare aangelegenheid ook nog eens levensgevaarlijke onderneming. Zonne-energie uit de ruimte zou dit eenvoudig kunnen oplossen. Het betreft enkel het opzetten van een mobiele ontvanger en een verbinding. Het kostenplaatje van het lanceren van gigantisch zonne-energie station in de ruimte zal waarschijnlijk erg hoog zijn. Je krijgt er echter wel duurzame energie voor terug, en vermindert de risico’s op de grond.

Er zijn momenteel verschillende onderzoekers bezig met deze technologie. Het is misschien opvallend dat de Amerikaanse Marine hier veel tijd en geld aan besteed, maar andere kant ook weer niet. Veel hedendaagse producten waren oorspronkelijk bedacht voor het leger, denk bijvoorbeeld aan het internet.

Berichten