Het aantal elektrische auto’s overstijgt het aantal oplaadpunten. De verkoop van elektrische en semi-elektrische auto’s gaat sneller dan het plaatsen van openbare oplaadpunten.

Stijiging elektrische auto’s

Stichting e-laad, leverancier van elektrische oplaadpunten, geeft aan dat er in rap tempo steeds meer elektrische auto’s bijkomen en dat dit niet gelijk opgaat met het plaatsen van nieuwe oplaadpunten. Het tekort aan oplaadpunten binnen Nederland kan tot files gaan leiden bij de stopcontacten. Een woordvoerder van e-laad geeft aan dat er bij populaire oplaadpunten al één of twee auto’s in de wacht staan.

Oplossingen

Het aantal elektrische auto’s is sterk gestegen het afgelopen jaar. In 11 maanden tijd is dit aantal gestegen van 6.300 naar 19.000 voertuigen. Het aantal oplaadpunten is met 23 procent gestegen naar 3.434. Volgens Stichting e-laad is dit aan het stagneren. Dit komt door de afhankelijkheid van gemeentes en marktpartijen voor de financiering van de laadpalen. Om files te voorkomen probeert Stichting alternatieve oplossingen aan te dragen zoals het toepassen van parkeersensoren die aangeven wanneer een auto is opgeladen. Hierdoor kan het oplaadpunt wellicht sneller worden vrijgemaakt. Een andere oplossing is het plaatsen van snellaadpunten waarin elektrische auto’s binnen 20 minuten kunnen worden opgeladen. Bij een normaal oplaadpunten duurt dit doorgaans een aantal uren. Het Nederlandse bedrijf Fastned is bezig met het plaatsen van dit soort palen. De Nederlandse startup Epyon heeft een technologie ontwikkeld die het mogelijk maakt om auto’s sneller op te laden. De eerste vier laadpunten zijn reeds geplaatst en over ongeveer ongeveer twee jaar moet de uitbreiding van het netwerk compeet zijn. Via deze kaart kan je kijken of er al een laadpunt bij jou in de buurt is geplaatst.

Bron

Berichten