Uit een onderzoek van de VBDO (Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling) toont een positieve relatie tussen de omvang van het verzekeringsbedrijf en mate waarin ze duurzaam beleggen.

Duurzaam beleggingsbeleid

Het onderzoek van VBDO is uitgevoerd onder 29 verzekeraars en is in het kader van haar jaarlijkse Benchmark Verantwoord Beleggen door Verzekeraars in Nederland. Grote verzekeraars blijken gemiddeld duurzamer te beleggen dan middelgrote verzekeringsbedrijven. Ook blijven deze grote partijen succesvoller te zijn met hun beleggingsstrategie. Middelgrote verzekeraars scoren op hun beurt weer beter dan kleine verzekeraars. Dit is voornamelijk op het gebied van duurzaam beleggen en de implementatie van het beleggingsbeleid.

Benchmark scores

Volgens Giuseppe van der Helm, directeur van VBDO betekent dit echter niet dat de omvang van een onderneming een belemmering vormt voor het creëren en implementeren van een goed verantwoord beleggingsbeleid. Van der Helm geeft aan dat er namelijk ook een aantal kleine verzekeraars relatief hoog hebben gescoord in de benchmark. Hij noemt hierbij ONVZ Zorgverzekeraar en BNP Paribas Cardif. De laatstgenoemde heeft zelfs de top 10 gehaald in de benchmark. De drie hoogste scores zijn, net zoals vorig jaar, van Zwitserleven, REAAL en ASR Nederland. De VBDO geeft aan dat de verzekeringsbranche aanzienlijk slechter presteert dan pensioenfondsen. Beide sectoren zijn nauw verwant, daarom wordt er in het rapport vaak gerefereerd aan het eerder uitgekomen rapport over de benchmark van de pensioenfondsen. Zo blijven verzekeraars bijvoorbeeld ver achter op het gebied van transparantie. Van der Helm geeft aan dat slechts 69 procent van de verzekeraars dit jaar de vragenlijst heeft ingevuld. Voor het samenstellen van de Benchmark Pensioenfondsen was dit de volle 100 procent. Van de 29 verzekeringsbedrijven die het formulier wel hebben teruggestuurd, hebben 9 geen enkele informatie over hun duurzaamheidsbeleid staan op de website en hebben ze vragen van de VBDO hierover onbeantwoord gelaten.

Bron

Berichten