Groene energie

Groene energie


Groene energie, ook wel duurzame energie genoemd, is energie uit onuitputbare bronnen. Denk hierbij aan: zoals zon, wind, water en biomassa. Grijze energie is term die wordt gebruikt voor alle niet-duurzame energie of milieubelastende stroom. Dit is energie dat is opgewekt uit fossiele brandstoffen of bronnen die wel kunnen uitputten. Voorbeelden hiervan zijn: steenkool, aardolie en aardgas. Bij het verbranden van fossiele brandstoffen komt er een grote hoeveelheid CO2 vrij, wat schadelijk is voor het milieu. Energieleveranciers bieden vaak beiden soorten aan, dus u kunt zelf bepalen waarvoor u kiest. Als u geen keuze maakt, krijgt u vaak grijze stroom van uw energieleverancier.

Er zijn verschillende soorten groene energie te onderscheiden. Hieronder volgt een overzicht van de meest voorkomende vormen van groene energie.

Zonne-energie

Zonne-energie kan op verschillende manieren worden opgewekt. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van zonnepanelen en zonnecollectoren. Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit en zonnecollectoren zetten zonlicht om in warmte. Zonneboilers kunnen worden gebruikt om de warmte van de zon op te vangen, dit kan vervolgens weer worden gebruikt om bijvoorbeeld CV-water te verwarmen. De energie in zonlicht kan ook worden gebruikt zonder dat hiervoor speciale apparatuur wordt aangeschaft. Men kan namelijk ook zonne-energie winnen door gebruik te maken van zogeheten passieve methoden. Hierbij kan worden gedacht aan het ontwerp of indeling van een huis of ruimte. Om energie te besparen dient men dan met name te letten op de binnenvallende zonlicht.

Wind-energie

Wind-energie wordt gewonnen door bewegingsenergie uit de lucht en kan worden opgewekt met behulp van windmolens of windturbines. Deze middelen gebruiken de kracht van de wind om via een elektrische generator energie op te wekken. Er kan worden gezegd dat zonne-energie de grondlegger is van wind- energie. Wind ontstaat namelijk omdat luchtstromingen van een hogedrukgebied naar een lagedrukgebied gaan om onevenwichtige luchtdrukken op te heffen. Deze luchtdrukken zijn ontstaan door zonne-instralingen op het aardoppervlak.

Energie uit water

Ook energie uit water kan op verschillende manieren worden opgewekt. De beweging van de golven van de zee kan bijvoorbeeld worden gebruikt om elektriciteit op te wekken, dit heet golfslagenergie. Daarnaast kunnen ook de verschillen in waterhoogten van de getijden worden omgezet in elektrische energie, dit staat bekend als getijden- energie. Blauwe energie kan worden gewonnen door verschillen in zoutconcentraties tussen zeewater en zoetwater. Er kan ook energie gewonnen worden uit stuwdammen of natuurlijke watervallen. Tenslotte heb je De Ocean Thermal Energy Conversion (OTEC)- methode, die gebuikt wordt om energie op te wekken uit temperatuurverschillen tussen verschillende lagen van de zee.

Bio-energie

Bio-energie wordt opgewekt uit biomassa, oftewel plantaardig materiaal. Biomassa kan bestaan uit hout, groente-, fruit- en tuinafval maar ook uit plantaardige olie en mest. Ook bij deze vorm van groene energie is het afhankelijk van zonne-energie. Dit komt omdat planten, met behulp van fotosynthese, koolstofdioxide en water omzetten in energierijke stoffen. Biomassa kan op verschillende manieren worden verwerkt. Dit kan ten eerste thermochemisch, namelijk door verbranding van biomassa. De warmte die vrijkomt kan vervolgens worden gebruikt voor de opwekking van elektriciteit. Daarnaast kan biomassa ook biologisch verwerkt worden om energie op te wekken. Fysische verwerking van biomassa gebeurt met behulp van extractie. Biodiesel kan alleen gemaakt worden als biomassa chemisch wordt verwerkt.

Geothermische energie

Bij deze vorm van groene energie wordt er energie gewonnen met behulp van warmtebronnen die diep in de aarde liggen. De energie wordt opgewekt door middel van de temperatuurverschillen tussen de aardoppervlakte en dieper gelegen lagen van de aarde. Er zijn ook bij geothermische energie verschillende methodes om energie op te wekken. De gebruikte methode hangt af van de lokale situatie en temperatuur.

Hoe kan groene energie het milieu helpen?

De opwarming van de aarde is een constante bedreiging voor het milieu. Eén van de grootste oorzaken is het vrijkomen van schadelijke gassen die voor klimaatverandering zorgen. Daarnaast komt er bij de verbranding van fossiele brandstoffen als kolen,olie, en natuurlijke gassen grote hoeveelheden CO2 vrij. Dit gas wordt beschouwd als één van de grootste oorzaken van de opwarming van de aarde. Kernenergie wordt door sommigen gezien als een schoon alternatief voor fossiele brandstoffen, maar dit gaat gepaard met uitermate schadelijk radioactief afval. Dit afval heeft maar liefst duizenden jaren nodig om af te breken. Geen duurzame energie dus!

Groene energie kan de oplossing bieden. Het heeft geen bijproducten en de bronnen zoals wind en water zijn in theorie onuitputtelijk. Daar komt bij dat deze manieren van energie produceren weinig afval opleveren. Dus door meer gebruik te maken van groene energie kunnen we de stroom produceren die nodig is, maar op een manier die minder schadelijk voor het milieu is. Het is daarnaast belangrijk om steeds minder afhankelijk van fossiele brandstoffen te worden, aangezien deze bronnen wel op kunnen raken.

Kan groene energie ook de economie helpen?

Er is een grote kans dat groene stroom ook de economie kan helpen. Door gebruik te maken van onze natuurlijke omgeving kunnen we op langere termijn veel geld besparen. Met als gevolg dat als onze energierekeningen naar beneden gaan,  we meer geld over houden om te besteden. Waardoor er meer banen kunnen worden gecreëerd.

Profiteer van exclusieve aanbiedingen zoals kortingen en hoge welkomstpremies. U kunt direct overstappen en DeGroeneEnergieVergelijker.nl regelt gratis de rest.

Hoe werkt groene energie vergelijken


  1. Vul eerst uw postcode en huisnummer in. Bijv: Postcode ‘1234 AA’ en Huisnummer ‘1 A’.
  2. Geef aan of u een dubbele of enkele energiemeter gebruikt in huis.
  3. Selecteer het aantal personen in uw huishouden of vul uw energieverbruik in.
  4. Kies uw huidige energieleverancier, klik op “Vergelijk energieprijzen” en start met vergelijken.

  • Alle leveranciers
  • Beste aanbiedingen
  • 100% onafhankelijk
  • Nooit zonder gas en licht
  • Bespaar tot €434
  • 14 dagen bedenktijd

Klantenservice:
020 – 531 76 73
VERGELIJKEN

Alle energieleveranciers

OVERSTAPPEN

Gratis overstapservice

BESPAREN

Bespaar tot € 434

Hulp nodig? 020 – 531 76 73

Ervaringen van recente overstappers:

Handig

De site is erg gemakkelijk en overzichtelijk. Ik heb de aanbiedingen van diverse gaslicht leveranciers goed kunnen uitpluizen en daarop een beslissing gemaakt.

J. Verheijden | Den Haag

Fantastisch

De energie vergelijker is snel en erg overzichtelijk. Wij vergelijken ieder jaar gas licht en doen ieder jaar een leuke besparing. Geen gedoe met papieren en zo gebeurd.

S. Jonbokloff | Leiden

Gemakkelijk

Goed overzicht van alle gas en licht leveranciers. 1 klik, gegevens invullen en.. overgestapt! Gemakkelijke en goede service als je er niet zelf uitkomt.

A. Passenier | Amsterdam

Vergelijk groene energie en bespaar honderden euro’s op uw energiekosten!Veilig & betrouwbaar


groene energie

Met ons keurmerk van Stichting Webshop Keurmerk stellen we u veilig en kunt u betrouwbaar gas en licht vergelijken op het internet.

100% onafhankelijk


groene energie

De Nederlandse consument heeft Degroeneenergievergelijker.nl in 2015 positief beoordeeld als onafhankelijke groene energie vergelijker.

Beste gas en licht vergelijker


groene energie

deGroeneEnergievergelijker.nl is november 2012 door onafhankelijk onderzoeksbureau WUA verkozen tot beste gas licht vergelijker.

Online zekerheid


groene energie

Websites die het Qshops webwinkelkeurmerk voeren bieden meer zekerheid. Tevens bemiddelt Qshops keurmerk bij geschillen.

Berichten