De Europese ontwikkelingsbank gaat de komende vijf jaar meer investeren in duurzame energie. De Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD) heeft haar goedkeuring gegeven aan een nieuwe energiestrategie.

Energie-efficiƫntie

De bank gaat meer geld steken in hernieuwbare energie en bovendien vervuilende steenkoolprojecten schrappen. De landen in de EBRD-regio worden geconfronteerd met de uitdaging om duurzame en betaalbare energie te produceren. Volgens de bank is energie-efficiƫntie de beste manier om deze uitdaging aan te gaan.

Overgang naar duurzame energie

De Europese bank wil zich daarnaast nog sterker gaan maken voor de productie van duurzame energiebronnen. De bank wil landen helpen de overgang naar duurzame energie te vergemakkelijken. Zo ziet de bank graag een verschuiving van gas- en steenkool naar duurzame bronnen zoals geothermische energie. De EBRD geeft aan geen steenkoolcentrales meer te financieren, ā€œbehalve in zeldzame en uitzonderlijke omstandigheden waar geen realiseerbare alternatieve energiebronnen voorhanden zijn.ā€ De EBRD investeert sinds 2006 al meer dan 8,6 miljard euro in 172 energieprojecten, waarvan ongeveer 2 miljard wordt vrijgemaakt voor duurzame energie projecten.

De EBRD is in 1990 opgericht door 40 landen, voornamelijk de Europese landen, met als hoofddoelstelling de markteconomieen van deze landen te bevorderen.
De bank verstrekt financiƫle middelen en biedt andere vormen van ondersteuning zoals technische assistentie.

Bron

Berichten