Biomassa is doorgaans niet zo groen als doorgaans wordt aangenomen. Dit komt omdat er naast houtafval steeds vaker gezonde bomen worden gebruikt om houtpellets te maken.

Stijgende vraag

Door de stijgende vraag naar houtpellets is er een negatief effect ontstaan. Naast houtafval worden er in Noord-Amerika nu ook gezonde bomen vermaken tot pellets om te voldoen aan de stijgende vraag. Deze pellets worden vervolgens in Belgische stroomcentrales als brandstof voor groene energie.
Biosmassa is veruit de grootste hernieuwbare energiebron in België. Ongeveer 44 procent van de groene stroom in België wordt opgewekt in biomassacentrales. Het aanbod kan de stijgende vraag vanuit Europa niet bijhouden. Als gevolg hiervan is er aantrekkelijke handel ontstaan voor leveranciers. Deze duiden namelijk steeds vaker hout aan als “overschot” of “ziek”.

Maatregelen

Greenpeace en Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen in Canada hebben gevallen gedocumenteerd waar gezond bos is gekapt om vervolgens bij te dragen aan groene energie. In plaats van de overschotten worden er hardhouten boomstammen tot pellets vermaken. Daardoor gaat het idee achter biomassa in rook op. Bovendien wordt er meer diesel verstookt door de schepen die de pellets vervoeren omdat de reisafstand steeds groter wordt. Biomassa lijkt op deze manier meer kwaad dan goed te doen voor het klimaat. De Europese Commissie probeert de huidige gang van zaken tegen te gaan door een aantal duurzaamheidscriteria op te leggen.

Bron

Berichten