Het permanent koelen van dranken in grote koelkasten is verleden tijd. Een nieuwe koeltechniek genaamd V-Tex zorgt voor ijskoude drankjes in 45 seconden.

Onnodig energieverbruik

Veel winkels gebruiken grote koelkasten en koelingssystemen om hun dranken koel te houden. In principe hoeft een drankje natuurlijk alleen koud te zijn wanneer het wordt genuttigd. Het koelen van kleine hoeveelheden drank en het continue draaiend houden van de apparaten kost daarom onnodig veel energie.

V-Tex technologie

V-Tex, een nieuwe koeltechniek, kan voor grote energiebesparing zorgen door blikken en flessen in 45 seconden of minder vanaf kamertemperatuur naar 4 graden Celsius te koelen. Door deze techniek is het niet langer nodig om gebruik te maken van energievretende koelingssystemen om (fris)dranken onnodig te koelen voor de nuttiging. V-Tex maakt het mogelijk om dranken op kamertemperatuur op te slaan en ter plekke goedkope manier te koelen. De techniek schudt de drankjes op een bepaalde manier tijdens het koelen, waardoor niet alleen de buitenste laag, maar ook het midden van de drank snel wordt gekoeld. De ontwikkelaar geeft overigens wel aan dat het schudden niet leidt tot het overlopen van de drank bij het openen. De koeler is ontworpen als een op zichzelf staand apparaat, maar kan ook geïntegreerd worden in een bestaande koeler. Hierdoor kan de V-Tex technologie overal ter wereld worden toegepast. Het V-Tex concept is het resultaat van een project dat werd gesponsord door de Europese Commissie, genaamd RapidCool.

Energiebesparing

Gemiddeld verbruiken koelkasten en vriezers in de detailhandel in Europa zo’n 85 terawattuur per jaar. Dit staat gelijk aan de energie die nodig is om 20 miljoen huishoudens van elektriciteit te voorzien. Deze nieuwe koeltechniek zorgt voor een energiebesparing van ongeveer 80 procent . De besparing is nog hoger in vergelijking met de koelapparaten met een open voorzijde. Bij koelkasten met een glazen deur kan ongeveer 54 procent energie worden bespaard.

Bron

Berichten